Nikkeltin (NITIN)

Print

Overfladeegenskaber

Overfladebehandling med nikkeltin giver dine emner følgende egenskaber:

  • Korrosion
  • Lodbart
  • Hårdhed

Nikkeltin/NITIN – mange kvalitetsegenskaber

Nikkeltin er en særdeles korrosionsbestandig overfladebehandling med en hårdhed over 700 HV. Nikkeltin belægningen kan ikke initiere nikkelallergi, og er derfor særdeles velegnet til anvendelse indenfor medicinske og kirurgiske instrumenter. 

NITIN er en nikkeltin legering, der kan udfældes elektrolytisk som en plettering. Den intermetalliske fase er en enfaset metastabil forbindelse med en B81-struktur (Nikkel Arsenstruktur). Nikkeltin/ NITIN legeringens sammensætning er 65 % tin og 35 % nikkel. NITIN kan kun fremstilles ved elektrolytisk udfældning og eksisterer således ikke under pyrometallurgiske forhold.
Nikkeltin belægningen er kendetegnet ved et eksklusivt udseende, der minder om rustfrit stål og en fremragende materiale fordeling og dækkeevne, der gør det muligt at plettere selv meget komplicerede geometrier – som f.eks. rørformede emner – indvendigt. 

Nikkeltin belægningen har en hårdhed på over 700 HV, men er dog ikke egnet som erstatning for hårdkrom til imødegåelse af slidproblemer. 

Nikkeltin/NITIN-belægninger er særdeles korrosionsbestandige. De lader sig endog ikke angribe eller misfarve af koncentreret mineralsyre (salpetersyre, svovlsyre, saltsyre eller fosforsyre) 

Nikkeltin/NITIN udmærker sig ved dannelsen af en oxidfilm, der er stabil i et stort pH og potentialeinterval.

Filmdannelsen postuleres endvidere at være uafhængig af opløst ilt idet filmen kan dannes ved reaktion med vand. Filmdannelsen tager dog længere tid under disse forhold.

Anvendelsesområder for Nikkeltin/NITIN
Nikkeltin/NITIN finder specielt anvendelse, hvor der er krav om kemikalieresistente overflader. Belægningen har således i flere situationer åbnet mulighed for valg af messing som konstruktionsmateriale efterfulgt af en NITIN-behandling som erstatning for rustfrit stål i apparat industrien. 

Derudover har Nikkeltin/NITIN belægninger givet gode resultater som underlag for ædelmetaller (specielt guld). Herved har man kunnet reducere guldets lagtykkelse uden risiko for galvanisk underkorrosion. 

Nikkeltin/NITIN er også lodbar, hvis der anvendes aktiveret loddetråd og er derfor interessant som erstatning for bly-tin belægninger på specielle printkort typer.