Tin / Tin-bly

Print

Overfladeegenskaber

Overfladebehandling med Tin/Tin-bly giver dine emner følgende egenskaber:

  • Korrosion
  • Lodbart
  • Elektrisk isolerende

Fortininning – overfladebehandling med belægning af tin

Fortinning er en type overfladebehandling hvor et emne får en belægning af tin. Fortinning udføres enten ved el-fortinning, eller ved varm-fortinning.

El-fortinning
El-fortinning, også kaldet elektro-fortinning foretages med elektroplettering. Den normal lagtykkelse har i mange år været mellem 5 og 10 μm. I dag er den mest almindelige lagtykkelse helt nede på 0,1 μm tin tilføjet et lag klar lak. 

Fortinning anvendes eksempelvis med fordel på elektroniske artikler, da man let kan lodde på tin.

Fortinning af jern til konservesdåser er i stor konkurrence med aluminium. Derfor forsøger man i dag at producere et stadig tyndere lag fortinning suppleret med lakering og varmebehandling, uden at gå på kompromis med korrosionsbestandigheden. Ved varmebehandlingen smeltes tinnet næsten uden porer og efterlades med en smuk højglans.

 

Tin/Tin-bly fortinning
Sur-Tech udfører også Tin/Tin-bly fortinning. Belægningen anvendes indenfor blødlodning af elektronikkomponenter. Den er specielt egnet til imødegåelse af whiskersdannelse (TEKNO-TIN).

Fortinning af kobberrør
Tin er et amfolyt metal, det vil sige at det reagerer med både syreholdige og basiske materialer. Derimod er tin bestandigt i neutrale omgivelser. Det korroderer heller ikke i blødt vand og har derfor i mange år været brugt til fortinning af kobberrør til destilleret vand.